Gyakori kérdések - Orosz Péter

Mennyibe kerül a fotózás?

Nagyon sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy mennyiért fotózok ezt vagy azt. Sajnos erre nincs jó válasz, mindig azt tudom csak mondani, hogy pontosan mit?
A legfontosabb, hogy részletesen nevezzük meg azt a szolgáltatást, amit kapni akarunk!


Az esküvő, a születésnapi buli és a portfólió sem olyan dolgok, amelyek mindig ugyanolyan menetrend szerint működnek. Minden esemény más és más, ezért nem lehet egy kalap alá vonni őket. Leírom tehát azokat a kérdéseket, amelyek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy érdemben válaszolni tudjak az érkezett felkérésekre. Ezt követheti az élő találkozáskor történő pontosítás. 

Lássunk tehát néhány fontos kérdést a teljesség igénye nélkül:

1. Mikor és hol lesz az esemény, a fotózás?
Fontos, hogy az elején tisztázzuk, mert ha már van foglalásom aznapra, nem tudom elvállalni a fotózást. A távolság nem probléma, de jobb, ha előre számolunk vele. 

2. Egész napos fotózást terveztél, vagy csak egy bizonyos órában, napszakban?
Ebben az esetben egy nap több fotózást tudok vállalni távolság és idő függvényében, lehet, hogy mégis össze tudjuk egyeztetni elfoglaltság esetén is. 

3. Mit szeretnél produktumként kapni? Hány képet és milyen formában?
A retusált fotó át lehet nyújtva papírképen, digitális formában, vászonképen, egyedi ajándéktárgyon, fotókönyvként, stb. Nem tartasz igényt a retusálásra? Ez is előfordulhat, de alapvető korrekción minden kép átesik, nyers képet magára adó igényes fotós soha nem ad ki a kezéből. A darabszám szintén megegyezés kérdése. Szeretnél online, válogatott galériát képeidből, amit el tudsz linkelni az ismerőseidnek? Pendrive-on, DVD-n, online szeretnéd megkapni a produktumot? A képzeleted szab csak határt. 

4. Megtetszett a fotókönyv, szeretnél saját képeidből egy örök emléket minőségi kötésben?
A fotókönyv elkészítésének díja szintén sok dologtól függ, leginkább a felhasznált anyagoktól, az oldalak számától, a mérettől, stb. Konzultációt igényel, hogy teljesen a kívánságaidra szabhassuk!

5, Esküvő esetén további fontos kérdések:

- Szeretnétek-e az esküvő előtt kreatív képeket készíttetni?
- Ha igen, hány helyszínen, melyik nap? Szeretnétek az esküvői előtti napon, hogy több időnk legyen rá?
- Polgári-, egyházi szertartás? Vendégvárás, lakodalom? Miket szeretnétek fotókon általam megörökíttetni? Este/hajnalban meddig maradjak a mulatságban?


Elég sok kérdés felmerülhet ezeken felül is, tehát nem véletlen, hogy sok tényezőtől függ az ár.
A fotózási honorárium magába foglalja az utazás költségét; a munkadíjat; a fotós tudását, rutinját és tapasztalatát; a felszerelésének amortizációját; valamint az utómunkával töltött idejét is, ami kétszer-háromszor meghaladhatja a ténylegesen fotózással töltött időt alap esetben. Ennél sokkal radikálisabb szorzók jönnek ki például egy esküvő esetén, ahol a tényleges és látványos munka 'csupán' 14-18 óra egyhuzamban, ezt követi a napokig, hetekig tartó feldolgozás. Sokan nem is sejtik, hogy az utómunka mekkora része a teljes folyamatnak, mennyi időt tölt a fotós a számítógépe előtt ahhoz, hogy az eredmény a kívánt legyen. 
Ez nem panaszkodás a fotósok részéről, csupán egy nagyon tömör rávilágítás arra, hogy miért kerül annyiba a rendelt szolgáltatás, amennyibe. Mindig lehet találni olcsóbbat, de fontos szem előtt tartani, hogy a munka minősége egyenes, négyzetes arányban romlik az árral. Fél pénzért fele annyit várjunk csak el, jobb esetben. A fotós saját munkáját és tudását becsüli le azzal, ha a piaci áron alul dolgozik. 

Célom az, hogy a megrendelő a kész fotók átnyújtásakor 100%-ban meg legyen elégedve a nyújtott szolgáltatással, boldog legyen, hisz a képek örök emlékként szolgálnak majd. A múltban történt pillanatok ugyan olyan formában történő reprodukálása nem lehetséges.


Remélem, hogy hamarosan találkozunk!

Powered by SmugMug Log In